AgriCom: Assisting the Agrifood sector in the uptake of renewable energy communities

Info Innovi,

Projecte finançat per la convocatòria SMP-COSME-2024-REC

Consorci

El consorci del projecte AgriCom reuneix actors europeus de referència en l’àmbit de la transició energètica i el desenvolupament sostenible del sector agroalimentari. El projecte està coordinat per TH!NK E (Bèlgica) i compta amb sis socis de cinc països europeus:

  • TH!NK E (Bèlgica) – Coordinador del projecte. Consultoria especialitzada en eficiència energètica, innovació i desenvolupament de comunitats d’energia renovable.

  • Energie Commune (Bèlgica) – Cooperativa dedicada a la promoció i desenvolupament de comunitats energètiques locals.

  • DAFNI Network (Grècia) – Xarxa d’illes gregues sostenibles, que promou la transició energètica i la resiliència territorial.

  • Federazione Trentina della Cooperazione (Itàlia) – Federació de cooperatives de la regió del Trentino, amb experiència en economia social i energies renovables.

  • Zelena Energetska Zadruga – ZEZ (Croàcia) – Cooperativa d’energia verda amb una àmplia trajectòria en projectes d’energies renovables i participació ciutadana.

  • INNOVI – Clúster Vitivinícola Català (Espanya) – Agrupació empresarial innovadora que impulsa la sostenibilitat i la digitalització al sector vitivinícola i agroalimentari de Catalunya.


Antecedents:

El sector agroalimentari europeu és un pilar fonamental de l’economia i el desenvolupament rural, però també un gran consumidor d’energia, especialment en les seves activitats de transformació, refrigeració i distribució.

En un context de transició verda i d’inestabilitat dels costos energètics, les comunitats d’energia renovable (RECs) emergeixen com una solució clau per avançar cap a models energètics més sostenibles, col·laboratius i resilients.

El projecte AgriCom respon a aquesta necessitat oferint assistència tècnica i estratègica al sector agroalimentari i a les pimes rurals perquè puguin crear, gestionar i mantenir comunitats energètiques locals basades en fonts renovables.

Aquest enfocament permetrà reduir costos, millorar la seguretat energètica i reforçar la cohesió territorial, contribuint als objectius del Pacte Verd Europeu i de la transició cap a una economia circular i baixa en carboni.

Objectius:

L’objectiu principal del projecte AgriCom és donar suport a la creació i consolidació de comunitats d’energia renovable en el sector agroalimentari i rural europeu, mitjançant la transferència de coneixement i l’assistència tècnica a 15 beneficiaris pilot (tres per país).

A partir d’aquest objectiu general, es deriven els següents objectius específics:

  • Facilitar assistència tècnica i assessorament multidisciplinari a pimes, cooperatives i autoritats locals per al desenvolupament de RECs.

  • Promoure models de negoci sostenibles i replicables basats en la col·laboració territorial.

  • Impulsar l’adopció d’energies renovables (solar, biomassa, eòlica, etc.) i tecnologies d’emmagatzematge eficients.

  • Reforçar la capacitat institucional i tècnica dels actors agroalimentaris per participar activament en la transició energètica.

  • Crear sinergies entre països i regions per compartir bones pràctiques i experiències d’èxit.

  • Generar impacte demostratiu i contribuir al marc europeu de comunitats energètiques en zones rurals.

Accions a desenvolupar:

El projecte parteix del mapatge de bones pràctiques relacionades amb la gestió energètica, l’ús d’energies renovables i la creació de comunitats energètiques en el sector agroalimentari europeu. Aquest recull es farà amb el suport de dades extretes d’estudis, experiències prèvies i informes regionals, amb especial atenció a les iniciatives rurals i cooperatives que ja treballen en models de generació compartida d’energia.

Posteriorment, es promourà la col·laboració a través d’una xarxa europea de comunitats energètiques agroalimentàries, que servirà per definir una agenda estratègica comuna i facilitar l’intercanvi de coneixement entre actors del sector. A més, es fomentarà la transferència de bones pràctiques entre pimes, cooperatives i administracions locals, a través de grups de treball, tallers formatius i missions col·laboratives.

Les activitats proposades, agrupades en paquets de treball (WP), se centren en:

  • Identificar i seleccionar casos pilot representatius del sector agroalimentari en cinc països europeus, per testar i demostrar el potencial de les comunitats energètiques locals.

  • Proporcionar assistència tècnica multidisciplinària (tècnica, jurídica, econòmica i organitzativa) per a la creació de 15 comunitats energètiques agroalimentàries basades en fonts renovables.

  • Impulsar la cooperació transnacional entre clústers, organitzacions de suport empresarial i institucions públiques per reforçar la capacitat de les pimes en la seva transició energètica.

  • Desenvolupar recursos de transferència de coneixement, com guies pràctiques, fulls de ruta i materials de formació per al sector agroalimentari.

  • Involucrar organitzacions locals, regionals i europees en la promoció de models d’energia col·laborativa, mitjançant esdeveniments, seminaris i activitats de difusió per donar visibilitat als resultats del projecte.


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies